ADOPTAȚI Pl-x 587/2019!

Apel pentru o generație
fără tutun


Solicită AZI Membrilor Camerei Deputaților a Parlamentului României (Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și Biroul Permanent al Camerei Deputaților) să sprijine adoptarea legislației care să protejeze copiii și adolescenții României de consumul de tutun

Mesajul pe care vă propunem să îl transmiteți factorilor de decizie direct implicați în adoptarea PL-x 587/2019 se regăsește mai jos.

Avem rugămintea să îl copiați în corpul emailului cu subiectul Adoptați PL-x 587/2019 și să îl transmiteți către lista membrilor Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, Comisiei pentru sănătate şi familie, Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și Biroului Permanent al Camerei Deputaților ce poate fi descărcată de aici.

Vă mulțumim pentru sprijin!
Stimată Doamnă/Domnule Deputat,

Aveți pe masa decizională un proiect legislativ care are scopul de a proteja copiii și adolescenții României de expunerea la consumul de tutun. Un proiect care să prevină ca aceștia să devină victime sigure ale unei dependențe care le va afecta dezvoltarea și sănătatea pentru tot restul vieții. 2020 este anul care va rămâne, cu siguranță, în istoria omenirii, ca anul în care sănătatea publică a devenit preocuparea nr. 1 a întregii societăți. Organizația Mondială a Sănătății se referă la consumul de tutun ca fiind cauza nr. 1 de boală prevenibilă. Avem multe provocări curente legate de sănătatea publică, dar știm că 36.600 de români își pierd viața anual din cauza consumului de tutun. Avem cu toții o responsabilitate uriașă față de copiii și adolescenții care cad pradă zilnic acestei dependențe.

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). Noile produse care conțin nicotină (țigaretele electronice) sau tutun (produsele din tutun încălzit) se dovedesc atrăgătoare pentru adolescenți și adulții tineri care sunt tentați să le încerce ca urmare a promovării intense prin mediile de comunicare preferate de aceste categorii de vârstă, promovare realizată cu mesaje și concepte țintite. Urmare a contactului cu nicotina și cu gestica specifică fumatului de țigarete, adolescenții de azi vor deveni adulții fumători de mâine.

Realitatea este una dramatică: aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 şi 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puţin o dată în viaţă să fumeze. 30.690 copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja zilnic. Mai mult de jumătate (58%) dintre fumătorii români afirmă că au început să consume constant tutun înaintea vârstei de 18 ani, iar o treime (33%) între 19 şi 25 de ani.Vă rog să susțineți măsurile propuse în propunerea legislativă Pl-x 587/2019 care reprezintă soluții recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru această situație dramatică:
● Actualizarea definițiilor publicității, promovării și sponsorizării tuturor produselor din tutun, directe sau indirecte și a definiției fumatului în actele normative care reglementează consumul de tutun;
● Introducerea noțiunii de ”produs similar produselor din tutun” pentru a reglementa și acele produse utilizate ca substitut gestual ori social al fumatului (țigareta electronică fără nicotină, narghileaua fără tutun) ori pentru facilitarea fumatului (dispozitivele care încălzesc tutunul);
● Eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun și produselor similare la punctele de vânzare, cu permiterea expunerii și publicității doar în magazinele special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse
● Interzicerea acțiunilor de promovare a produselor din tutun și produselor similare, inclusiv a distribuirii gratuite de mostre, cu excepția magazinelor special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse;
● Interzicerea acțiunilor de sponsorizare pentru produsele din tutun și produsele similare;
● Interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate
● Introducerea posibilității ca persoanele cu afecţiuni psihice internate în unităţi sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată să poată fuma dar doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor, cu respectarea unor condiţii tehnice.
● Introducerea contribuției pentru sănătate aplicate cuprinzător tuturor formelor de produse din tutun conform redefinirii acestora.

Vă mulțumesc și am certitudinea că veți acorda atenție urgentă acestei propuneri legislative într-un efort responsabil al nostru, al tuturor.