Dr. Margaret Chan

Director General al Organizației Mondiale a Sănătății
Extras din Discursul de deschidere a Conferinţei Mondiale „Tutun sau Sănătate”,
Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite , 18 martie 2015


Ca mesaj cheie către diferitele ţări, permiteţi-mi să mă folosesc de sloganul unei bine cunoscute campanii de publicitate pentru ţigări: „Don’t be a maybe”/ „Nu spune poate”. Campania a fost interzisă în câteva ţări bogate pe motivul încălcării codului etic care nu permite publicitatea către tineri, şi totuşi continuă să fie difuzată nestingherit în statele în curs de dezvoltare, acel El Dorado al industriei tutunului în căutare de noi pieţe. Poate controlul tutunului şi-a făcut treaba. Poate implementarea Convenţiei cadru a OMS pentru controlul tutunului, în vigoare de un deceniu, şi-a atins limitele.

În mare parte datorită măsurilor legislative, fumatul a scăzut drastic în mai multe ţări.
Un raport OMS, lansat cu ocazia acestei conferinţe, arată că proporţia de fumători bărbaţi scade în 125 de ţări. Interdicţia de a fuma devine norma.
Poate că este destul. Poate este timpul să vedem comunitatea internaţională interesată de alte cauze de afecţiuni care pot fi prevenite. Ei bine nu, din multe motive.
Industria tutunului ar fi încântată să asiste la o diminuare a mobilizării controlului, mai ales a celui legislativ. Investeşte de altfel bani grei ca să se întâmple aşa.
Consumul de tutun creşte cel mai rapid în ţări unde măsurile de control sunt relativ noi. Trebuie să ne mobilizăm în faţa inamicului şi să nu îl lăsăm să ne înconjoare.

Reducerea în continuare a consumului de tutun este un obiectiv deosebit de atractiv şi care poate aduce multă satisfacţie. Consumul de tutun este unul din cei mai mari factori de risc pentru bolile cronice, şi mai ales pentru cancer. De asemenea, poate fi foarte uşor influenţat de măsurile de control.
Nu-i ascultaţi pe cei care spun că zilele controlului tutunului au apus. Puteţi conta pe industrie să menţină linia de atac mereu viguroasă. Pe măsură ce lupta pentru controlul tutunului se mută în tribunale, cele mai recente manevre contestă autoritatea suverană a statelor de a reglementa în scopul binelui public.

Industria tutunului şi grupurile sale de frunte vorbesc sus şi tare despre „panta alunecoasă” pe care ne angajăm. Argumentul lor: pachete neutre pentru ţigări astăzi. La fel pentru ciocolată şi băuturi carbogazoase mâine.

Nu.
Adevărata pantă alunecoasă este aceasta: lipsirea guvernelor de dreptul lor suveran de a utiliza legislaţia pentru a îşi proteja cetăţenii de ceea ce le dăunează. Iată o bătălie care pune faţă în faţă puterea şi autoritatea guvernelor cu forţa corporaţiilor.
Convenţia cadru a fost o victorie pentru supremaţia preocupărilor pentru sănătate asupra intereselor economice. Nu putem lăsa să ne fie furată această victorie, mai ales acum când Convenţia cadru intră în al doilea deceniu de aplicare, mergând înainte, din succes în succes.
Ţările care doresc să îşi protejeze cetăţenii prin avertismente vizuale de dimensiuni mai mari afişate pe pachete sau prin introducerea ambalajelor neutre sunt intimidate de perspectiva unor procese lungi şi costisitoare cu care le ameninţă industria tutunului. Poate statele, mai ales cele mai sărace, ar trebui să se încline în faţa acestor ameninţări.
Nu. Sunt prea multe în joc. OMS acţionează cot la cot cu părţile care implementează Convenţia cadru. Mă aştept ca şi comunitatea reprezentată în această sală să îşi exprime solidaritatea cu aceste state.
OMS nu se va lăsa intimidată, şi nici dumneavoastră. Nu dispunem de bogăţiile industriei tutunului, dar noi avem dreptate şi ştim să fim hotărâţi.
În litigiul intentat de Philip Morris împotriva legislaţiei privind pachetele de tutun din Uruguay, OMS a înaintat o acţiune „amicus curiae” pe lângă Centrul internaţional pentru soluţionarea litigiilor legate de investiţii.
Şi am plăcerea să vă anunţ că tribunalul responsabil de dosar a acceptat cererea OMS de a fi auzită ca „amicus curiae”, respingând argumentele industriei tutunului care susţinea că OMS nu poate avea o poziţie obiectivă. Iată o victorie importantă pentru interesul public.
Legislaţia din Australia în favoarea ambalajelor neutre este şi ea contestată în faţa Organizaţiei Internaţionale a Comerţului. Poate că pachetele neutre vor cauza toate problemele trâmbiţate de industria tutunului, printre care o explozie a comerţului ilicit, a infracţiunilor şi chiar a terorismului.

Nu.
Industria tutunului este complice la comerţul ilicit. Contrabanda este una din strategiile sale de afaceri. Îndemn toate părţile să ratifice Protocolul pentru eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun. Avem nevoie de acest instrument juridic.
Vă rog să discutaţi cu preşedinţii şi prim miniştrii dumneavoastră, semnaţi protocolul şi transformaţi-l în lege.
Avem de-a face cu un standard dublu aici. Industria insistă că nu există dovezi credibile care să sprijine beneficiile ambalajelor neutre. Şi totuşi unde sunt dovezile care arată că trebuie să ne aşteptăm la contrabandă, infracţiuni şi alţi „baubau”? Nimic.

Industria a creat un grup de lucru pentru pachetele neutre încă din 1993. În documentele interne din acea perioadă, industria susţinea categoric că nu dorea introducerea pachetelor neutre nicăieri în lume, deşi afirma public că ambalajele nu au niciun impact asupra consumului. Şi atunci de ce se opune? Putem avea încredere în industria tutunului doar într-un singur domeniu. Forţa cu care se opune unei măsuri de control este o bună dovadă a eficacităţii acelei măsuri. Dacă vă atacă virulent, înseamnă că i-aţi lovit acolo unde îi doare. Este valabil pentru taxele pe tutun. Şi pentru ambalajele neutre.
În ciuda eforturilor industriei de a bloca pachetele neutre, trenul a părăsit deja staţia. Baza probatorie este solidă şi vine din surse calificate, respectate şi credibile. Mulţumesc tuturor cercetătorilor care au contribuit. Ştim că ambalajele neutre funcţionează.
Urmând exemplul Australiei, peste 10 state examinează acum introducerea pachetelor neutre. Chiar acum două săptămâni, Irlanda a devenit a doua ţară care a legiferat în acest domeniu. Regatul Unit, Burkina Faso şi Noua Zeelandă urmează pe lista statelor celor mai avansate din acest punct de vedere. Dar nici altele, ca Chile, Panama, Franţa, Norvegia şi Turcia nu rămân în urmă.
Interzicerea publicităţii şi promovării tutunului, precum şi a sponsorizărilor nu poate fi suficientă atât timp cât siglele colorate şi alte elemente de branding continuă să acţioneze ca nişte agenţi de vânzare din umbră.
Şi mai am un mic sfat final. Agenţia de publicitate care a creat campania „Don’t be a maybe” şi-a afişat cu mândrie strategia bazată pe întărirea valorilor mărcii, şi anume “be true, bold, and forever forward” / „fii sincer, îndrăzneşte şi priveşte mereu înainte”.
Nu sunt sigură că industria tutunului are prea multe valori, însă cred ca aceste cuvinte pot fi obiectivele potrivite pentru controlul tutunului.

Să ne asumăm cu sinceritate adevărul, dovezile arată că tutunul ucide.
Să îndrăznim să implementăm Convenţia Cadru.
Să privim mereu înainte, să fim cu un pas în faţa „Big Tobacco”.